Hipotiroidia si sarcina

Probleme cu tiroida trebuie tratate din timp, mai ales in cazul in care ramaneti gravida. Este foarte important sa mergeti la doctorul endocrin de indata ce ati aflat ca sunteti insarcinata, mai ales daca stiti ca aveti probleme sau daca aveti simptome ale un disfunctii tiroidiene.

(sursa)

Eu am aflat ca am probleme cu tiroida din greseala, datorita unui medic ginecolog care a stiut ce sa ma intrebe si care m-a trimis sa-mi fac analizele specifice. Daca nu era acel domn doctor poate nici azi nu stiam ca sufar de hipotiroidie si cine stie ce probleme ar fi putut avea bebelasul pe care-l port.

Dintre cele mai comune simptome ale hipotiroidiei sunt:

  • cresterea in greutate 
  • piele uscata 
  • par aspru si uscat
  • colesterol crescut
  • dereglarea ciclului menstrual
  • oboseala 

Eu nu am avut toate simptomele specifice, doar cateva, dar in urma analizelor s-a depistat ca sufar de hipotiroidie frusta si am primit tratament de la dr. endocrin. In cazul hipotiroidiei TSH-ul (hormonul de stimulare tiroidiana) din sange va avea o valoare mult mai mare decat cea normala (gasiti aici mai multe informatii despre valorile TSH) … in cazul meu valoare TSH era cu 50% mai mare decat valoarea normala asa ca am inceput tratament cu euthyrox (contine levotiroxina).

Este foarte important sa va tratati din timp pentru ca hipotiroidia poate duce la infertilitate!

Cand am aflat ca sunt gravida primul lucru pe care l-am facut a fost sa-mi repet analizele endocrine si sa imi fac o programare la dr endocrin pentru ca TSH-ul trebuie tinut sub stricta observatie in sarcina. In aceasta perioada dozele de levotiroxina pot fi marite cu pana la 50% fata de tratamentul initial, in functie de necesitatile organismului.

Daca nu este tratata, hipotiroidia poate duce la avort spontan, intarzieri de crestere si probleme cu dezvoltarea creierului bebelusului. 

Eu am ajuns in sarcina sa iau 125 micrograme de euthyrox, desi inainte luam doar 75 micrograme. Sa nu ascultati de “cunoscatori” care va spun ca doza maxima este de doar 25 micrograme in sarcina, dr endocrin va sti mai bine ce doza trebuie sa va prescrie in functie de rezultatul analizelor de sange.

Multa sanatate!

Surse:
https://www.medicover.ro/articole-medicale/preventie/care-sunt-simptomele-hipotiroidiei-si-cum-poate-fi-tratata
http://www.medicinenet.com/hypothyroidism_during_pregnancy/article.htm

Advertisements

Lasa un mesaj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s